Jong en oud samen

15 december 2023

Bij Broodje Aap & Linke Soep zijn vrijwilligers onmisbaar. Iedere dag kunnen we rekenen op een vaste groep van trouwe vrijwilligers die nieuwkomers een warm welkom geven in Tilburg. Ze helpen bij de taal en wijzen de weg in onze samenleving.

We vragen veel van onze vrijwilligers. De meeste zijn minimaal 5 uur per week aanwezig, wat niet voor iedereen zomaar op te brengen is. Gelukkig zijn veel mensen die met pensioen gaan, of tussen banen in zitten, bereidt om hun tijd voor Broodje Aap & Linke Soep in te zetten.

Maar hoe leuk is het als de vrijwilligers een afspiegeling van onze hele samenleving zijn en ook jongeren hun plek hebben? Daarom zijn we heel blij dat er ook regelmatig jonge mensen komen helpen bij Broodje Aap & Linke Soep. In de afgelopen twee jaar hebben we met steun van Oranjefonds en VSBfonds de mogelijkheid gehad om deze jonge mensen te begeleiden en een positieve ervaring rijker te maken. Ellen, die voor haar opleiding ervaring mocht opdoen met het doen van vrijwilligerswerk zei hierover “Voor mijn studie heb ik meegelopen bij deze mooie organisatie. De sfeer is enorm gezellig en fijn; iedereen kan zichzelf zijn! Met de deelnemers heb ik de heerlijkste gerechten gekookt en zodoende leerde ik iets over hun cultuur en zij leerde weer iets over de Nederlandse cultuur en taal. Dat is dan ook echt de kracht van Broodje Aap en Linke soep: samen kom je verder!”

Scholieren en studenten liepen een dag, week of langere periode mee. Ze deden mee tijdens de taalles en vertelden wat zij op school of tijdens hun opleiding doen. Vervolgens mochten ze samen met vrijwilligers en nieuwkomers de keuken in. Samen werd er gekookt, gepraat en gegeten. Veel in Nederland geboren jongeren hebben weinig contact met nieuwkomers. Ze krijgen informatie over andere culturen via internet, maar zelf met iemand praten met een compleet andere achtergrond was voor iedereen een hele nieuwe ervaring. Nieuwkomers leerden van de jongeren over school in Nederland en wat hun bezighoudt.

Maeva, die voor haar opleiding een plek zocht om een evenement te organiseren, kwam ook bij Broodje Aap & Linke Soep terecht. Gedurende een ruime maand liep ze intensief mee. In die tijd kon zij aan haar opdracht werken, maar werd ze ook meteen in een totaal nieuwe omgeving opgenomen. Ze deed net als iedereen mee met de taalles en in de keuken. “De tijd die ik bij Broodje Aap en Linke Soep heb doorgebracht, heeft mijn perspectief verruimd door de waardevolle ervaring van het leren kennen van mensen met diverse culturen, verhalen en achtergronden. Dit heeft mijn begrip en waardering voor diversiteit versterkt, wat in de toekomst veel waarde met zich meebrengt.”

Ook Nik kijkt met veel plezier terug op zijn tijd bij Broodje Aap & Linke Soep. Voor zijn studie Social Work liep hij acht maanden mee. Hij deed iedere woensdag mee in de taalles, hielp mee in de keuken en werd een vaste waarde in het vrijwilligersteam op die dag. “Ik heb heel veel geleerd over culturele verschillen van mensen in Nederland. Ik heb gezien hoe je mensen met een open houding een heel fijn vertrouwd gevoel kan geven. Dat je er mag zijn, ondanks dat je anders kijkt naar de wereld en in andere dingen geloofd. Dat verschillen tussen mensen iets moois is waar je van elkaar van kan leren. Dat iedereen iets heeft om te geven, waar je ook vandaan komt of wat je ook doet.”

Het enige nadeel van al deze waardevolle ontmoetingen is dat er ook weer een moment van afscheid nemen komt. Het begrip en de waardering die er voor elkaar ontstond, het plezier samen te werken in de keuken, van elkaar te leren; je raakt aan elkaar gehecht en dan is afscheid nemen soms best moeilijk.