Je leven weer oppakken en nieuwe plannen maken

28 oktober 2022

Onderstaand artikel over een van onze deelnemers stond laatst in het Stadsnieuws.

Meedoen in de taalrijke keuken van Broodje Aap & Linke Soep.

Met toewijding werkt Jennifer aan een gerecht voor de lunch, gevulde aubergine is het vandaag. Iedere dinsdag helpt ze in de keuken van Broodje Aap & Linke Soep en iedere week leert ze weer nieuwe gerechten kennen. Vaak denkt ze ook zelf mee over het menu van de dag. Het liefst maakt ze groentegerechten, daar houdt ze van.

Jennifer valt op in de keuken van Broodje Aap & Linke Soep, ze is kleurrijk, slim en werkt in alle rust. Ze kwam in 2007 als 13-jarig meisje met haar familie van Uganda naar Nederland. Ze ging naar school, heeft snel de Nederlandse taal geleerd, vrienden gemaakt, wilde een opleiding gaan doen.
Klaar voor een mooi leven in Nederland. Maar dat liep anders. Achter die rustige verschijning zit iemand die veel heeft meegemaakt en te verwerken heeft. Een vlucht naar Nederland is nooit voor niets. Daar gaan ernstige en vaak traumatische ervaringen aan vooraf. Het heeft tijd en zorg nodig om ergens anders een nieuw leven op te bouwen.

Een jaar geleden kwam Jennifer via haar contactpersoon van de gemeente naar Broodje Aap & Linke Soep, op zoek naar een warme en veilige plek om mee te doen. Ze is hard aan het werk om haar leven weer op de rit te krijgen. Het helpt dat ze nu in een fijn huisje in Tilburg woont en voor haar 2 kinderen zorgt, in therapie leert ze om het verleden te verwerken, bij Broodje Aap & Linke Soep helpt ze in de keuken. Door daar mee te doen, krijgt ze weer ritme in haar leven. Jennifer: “Ik ben blij om naar Broodje Aap te gaan, het geeft mij afleiding en ik ontmoet er andere mensen.” Ze werkt in een vaste en vertrouwde groep, waar altijd gezelligheid is, waar over alles gepraat kan worden, waar veel gelachen en samen gegeten wordt.

Er komt weer wat rust in het leven van Jennifer. Ze pakt haar leven weer op en durft weer plannen voor de toekomst te maken. Ze wil zelf iets gaan betekenen voor weeskinderen in Uganda, daarvoor heeft ze de Asunta Orphanage Foundation opgericht. Én ze wil aan het werk om voor zichzelf en haar kinderen te zorgen. Ze ziet een baan als gastvrouw in de ouderenzorg helemaal zitten. Dat wil ze nog leren bij Broodje Aap & Linke Soep: Nederlandse maaltijden maken en verder groeien naar een baan.

Broodje Aap & Linke Soep is een onderdeel van Meedoen en Sociale Stijging (Menss). Iedereen hoort graag ergens bij en doet graag mee in de samenleving. Soms lukt dat door omstandigheden even niet. Menss biedt dan ondersteuning.