Hassan

1 juni 2024

Een veilige toekomst voor de kinderen, dat stond altijd voorop voor Hassen en zijn vrouw Fadia uit Syrie. Misschien zie je hem wel eens lopen in Tilburg West: Op zijn dagelijkse wandelingen heeft hij er flink de pas in. Hij is een echte sportman: in Syrië gaf hij jarenlang sportlessen aan kinderen. Ook naar sport kijken doet hij fanatiek. Hij heeft hard meegejuicht met de promotie van Willem 2 naar de eredivisie.

Hassen en zijn gezin hadden een prachtig leven in Syrië, in hun stad Raqa, waar de zon altijd schijnt, tussen fantastische natuur, bergen en rivieren. Ze woonden er samen met hun hele familie, een gastvrij leven, waarin voor iedereen de deur openstaat. Hassen was altijd aan het werk en maakte lange dagen als landmeter en chauffeur. Dat deed ie graag, hard werken, hij zorgde goed voor zijn gezin en familie.

Dat alles veranderde toen de oorlog in Syrie begon. Zijn huis en stad zijn door de oorlog verwoest. Het is enorm zwaar om te moeten vluchten: Dat alles wat je hebt opgebouwd weg is: geen huis, geen werk, geen veiligheid, geen toekomst. Het grote gemis van het samenzijn met de familie op een plek waar je thuis bent. Onzekerheid en angst tijdens de vlucht. Alles hebben ze achtergelaten in de hoop ergens anders een nieuw leven te kunnen opbouwen.

Dat is nu 10 jaar geleden. En nu… Een nieuw begin, een nieuw leven in Tilburg. Dat ging stapje voor stapje: de taal leren, inburgeren, er moet zoveel geregeld worden. Gelukkig hebben ze een hele fijne buurvrouw, die met veel geduld overal bij wilde helpen en alles uit wilde leggen. Iedereen wil toch zo’n buurvrouw.

Het gezin is weer samen, ze leven in veiligheid, omkijken willen ze niet meer. Ze willen aan de slag in Nederland en iets bijdragen aan het land waar ze een plek hebben gevonden. Hassen is vaste vrijwilliger bij Broodje Aap & Linke Soep, dat is een organisatie in Tilburg West waar nieuwkomers de Nederlandse taal kunnen oefenen in de praktijk en hulp krijgen bij het maken van plannen voor de toekomst. Hassen brengt als chauffeur de catering rond. Zo kan hij aan de taal blijven oefenen én werken, want die Nederlandse taal is moeilijk!

Met de kinderen gaat het heel goed. Ze spreken alle 4 goed Nederlands, ze studeren én ze hebben werk. En daar ging het Hassen en Fadia om: toekomst voor de kinderen.

Eten bij Broodje Aap & Linke Soep:

Aanschuiflunch

Catering

Workshopkeuken

Meedoen bij Broodje Aap & Linke Soep:

Voor Deelnemers

Voor Vrijwilligers

Programma’s

Volg Broodje Aap & Linke Soep op Social Media