Het verhaal van Mohammad, een nieuw thuis in Tilburg

25 mei 2023

Een nieuw thuis in Tilburg.

Een mooi leven in Syrië had hij. Een fijne grote familie, een huis waarin iedereen welkom was. Kinderen konden veilig over straat en naar school. Spelen in het park. Samen het eten delen, met de familie en de hele buurt.

Dit is Mohammads verhaal, geboren in Afrín, een Koerdische provincie in Noord-Syrië. Als oudste zoon hielp hij zijn vader in de fabriek. Later had hij er zijn eigen gezin. Samen met zijn vrouw maakte hij een veilige en fijne plek voor hen, eerst in Afrín, daarna in Homs. Hij genoot ervan om als vrachtwagenchauffeur door zijn mooie land te rijden.

Maar dan de oorlog; het is niet meer veilig. Alles wat ze hebben opgebouwd is weg. Hoe zorg je voor een veilige plek voor je familie, waar kinderen veilig kunnen opgroeien, waar je zelf veilig bent? Mohammad en zijn gezin laten alles achter en beginnen opnieuw. Gaan naar een onbekende plek, met een onbekende taal, zonder huis en haard. In Nederland vinden zij een nieuwe plek, in Tilburg.

De Nederlandse taal is voor Mohammad moeilijk. Hij volgt de taallessen trouw, maar Nederlands blijft een lastige taal. Het lezen van de post, het behalen van een rijbewijs, bezoek aan de huisarts, voor alles wat je in het dagelijkse leven doet is taal zo belangrijk. Gelukkig is de familie in de buurt om te helpen.

Mohammad pakt aan. Als deelnemer aan de horeca-opleiding bij Broodje Aap & Linke Soep blijkt hij een natuurtalent in de keuken; hij maakt de heerlijkste Arabische gerechten. De koning van de falafel is hij, nergens zijn de falafels zo lekker als die van Mohammad. Hij is er aan het werk als vaste vrijwilliger, praat met handen en voeten en vooral met z’n hart, en zo begrijpen we elkaar prima. Broodje Aap & Linke Soep is zijn tweede familie geworden. Hij is er iedere dag om de deur te openen, mensen te verwelkomen met een pittige kop koffie en om mee te koken. Hij zorgt voor een warm welkom en een plaats aan tafel om mee te eten voor iedereen. Precies zoals in Syrië.

Nu, zeven jaar later, heeft hij zijn Nederlandse paspoort gekregen. Tilburg is zijn nieuwe thuis. Hij heeft er een huis, een moestuin en fijne buren met wie ze het eten delen. En hij heeft in koken een nieuw talent ontdekt. We zijn blij met deze nieuwe Tilburger, want van vrijwilligers zoals Mohammad wordt Tilburg een stuk mooier.

Eten bij Broodje Aap & Linke Soep:

Aanschuiflunch

Catering

Workshopkeuken

Meedoen bij Broodje Aap & Linke Soep:

Voor Deelnemers

Voor Vrijwilligers

Programma’s

Volg Broodje Aap & Linke Soep op Social Media